Kvanum køkken

”Vores speciale er at skabe personligt tilpassede miljøer, som vi udformer i tæt samarbejde med dig som kunde, vores indretningsarkitekter og vores håndværkere.

Lige siden Gustav Johansson grundlagde virksomheden i 1923, har vi leveret indretning, der er karakteriseret af de bedste materialer og det fineste håndværk til bevidste kunder. Det har betydet, at vi i dag er Skandinaviens førende producent af kvalitetsindretning. En rejse for vores kunder på første klasse!

Stadig i Kvänum
Som barn lærte han alt om læder, pløkker og randsøm. Gustav Johansson fra Skattegården i Jung var søn af en skomager. Han begyndte allerede i en ung alder at hjælpe sin far med at skære læster i træ. Gustav holdt af træer. Da han blev gammel nok, kom han i lære som tømrer. I ti år fungerede han som bygningsarbejder og møbelsnedker. I 1923 åbnede han sin egen virksomhed på Åsbogatan i Kvänum.

Køkkenet i den helt særlige røde farve står der stadig med en høvlebænk og spåner på gulvet. Gustav arbejdede med hatten på og piben i munden. Dengang som nu faldt lyset ind gennem vinduet. Gustav bankede piben ud og trampede på gløderne; skiltet med rygning forbudt hænger stadig på væggen. Det første køkken lavede Gustav til sin hustru Annas forældre i 20’erne. I 30’erne blev der lavet væve til fattiggården i Malmø. Halvfjerds år senere leverede vi alle køkkenerne til Turning Torso i samme by. Vores historie er en del af fortællingen om, hvordan det moderne Sverige blev til.

I 1964 fik vi en pris for Årets køkken. Det er blevet til mange priser siden da. I dag finder man vores køkkener og indretninger på franske slotte og orientalske paladser, i Londons Shoreditch og på New Yorks Manhattan, blandt danske klitter og i svenske fyrrelunde.

Selv holder vi stadig til i Kvänum, på den anden side af vejen med historien inden for synsvidde og traditionen i gåafstand.

Filosofi
Vores filosofi er enkel. Det eneste, der duer, er den ægte vare, form og funktion i skøn forening. Vi henvender os til den bevidste kunde. Vi lægger ikke skjul på, at vi ønsker at være bedst inden for køkken, bad og opbevaring. Den britiske digter og dandy Oscar Wilde ville have følt sig hjemme hos os. Havde han kunnet vælge, var han sprunget ud af et skab fra Kvänum.

Eg fra Visingsö

I vores miljøer går ædeltræ som ask og eg igen. Egen skoves på Visingsö i Vättern, som er en del af den kongelige skov, der blev anlagt i 1830’erne af hofjægermesteren Ström. I dag består skoven af søjlehaller, man kan vandre igennem, samt gallerier og arkader.

Formålet med beplantningen var at sikre, at der var tilstrækkeligt med træ til rådighed for den svenske flådes skibsværfter. Lærke- og grantræer blev sat til at skygge for egetræerne og hæmme udbredelsen af grenværket. Egetræerne voksede sig høje og lige, og stammerne blev afkvistet regelmæssigt. Her drev kronen et langsigtet og rationelt skovbrug til fremstilling af førsteklasses råmaterialer: planker og brædder til køl, spanter, bordlægning, dæk, bro, bovspryd, master og agterkastel. I 1975, længe efter, at det sidste orlogsskib var afsejlet, var de tidligste egetræer fældningsmodne.

Nu er skoven på Visingsö en del af Sveriges nationale arv. Den svenske ejendomsstyrelse, Statens Fastighetsverk, har det overordnede ansvar for forvaltningen. Bæredygtigt og skånsomt skovbrug bidrager til at bevare en unik biotop med et unikt kulturmiljø.

Af hensyn til genvækst og foryngelse foretages på årsbasis en begrænset høst af træ til særlige formål – et gulv med brede gulvbrædder på den svenske ambassade i Pretoria, buede whiskytønder til et velrenommeret destilleri eller massive knivblokke og kasser i den glatteste eg fra Kvänum – ting, der ligesom skoven ældes med ynde.

Medlemsoplysninger

Kontaktpersoner

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag information om Meet2Builds kommende arrangementer, aktiviteter og rejser direkte i din mail boks.

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag information om Meet2Builds kommende arrangementer, aktiviteter og rejser direkte i din mail boks.